Siirry suoraan sisältöön
Home » Yleisurheilu » Säännöt

Säännöt

Yleisurheilun säännöt
Voimassa olevat yleisurheilun säännöt ja ohjeet löytyvät aina Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL) Kilpailutoiminta-verkkosivulta kohdasta Säännöt ja ohjeet. Suomen Urheiluliitto ry:n (SUL) säädökset pohjautuvat Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n (World Athletics) kilpailusääntöihin.

Lasten yleisurheilu
Suomessa on käytössä 13-vuotiailla ja sitä nuorempien sarjojen kilpailuissa Lasten yleisurheilusäännöt, jotta urheilu on leikkisempää ja ohjaavampaa kuin aikuisten sarjoissa. Mikäli 13-vuotias tai sitä nuorempi lapsi kilpailee tätä ikäluokkaa vanhempien lasten sarjassa, noudattaa hän tuolloin WA:n (World Athletics) yleisurheilun normaaleja kilpailusääntöjä.

Aikuisurheilu
Suomen Aikuisurheiluliitto ry:n (SAUL) kilpailuissa noudatetaan WA:n (World Athletics) yleisurheilun kansainvälisiä kilpailusääntöjä, ellei WMA:n (World Masters Athletics) säännöissä tai kansallisissa säännöissä toisin määrätä. Muun muassa 30+ -ikäsarjojen osalta sääntöihin on tehty lisäyksiä ja tarkennuksia Suomen Aikuisurheiluliitto ry:n (SAUL) ja WMA:n säännöissä.
Tulkintajärjestys tällöin on seuraava: SAUL:n säännöt, WMA:n kansainväliset säännöt ja WA:n kansainväliset säännöt.

Yleisurheiluvälineiden säännöt
Ajan tasalla olevat yleisurheilun kilpailuvälineiden mitat ja säännöt löytyvät Suomen Urheiluliiton ry:n (SUL) verkkosivuilta. Heittovälineiden perusmitat löytyvät samasta paikasta nimellä Heittovälineiden perusmitat. Kilpailuissa käytettävien välineiden tulee olla WA:n (World Athletics) hyväksymiä. Urheiluvälineessä WA:n hyväksymistarra kuvaa, että väline

Dopingsäännöstö
Turunseudun Kenttäurheilijat ry:n jäsenet, valmentajat ja toimihenkilöt sitoutuvat toimimaan reilun pelin hengen mukaisesti ja puhtaan urheilun puolesta noudattaen voimassa olevaa Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n vahvistamaa Suomen antidopingsäännöstöä. Suomen antidopingsäännöstö noudattaa kansainvälisen WADA:n (World Anti-Doping Agency) Maailman antidopingsäännöstöä. Antidopingsäännöstö on sääntökokoelma, joka ohjaa urheilussa toimimisen ehtoja.

Kielletyt aineet ja menetelmät löytyvät SUEK ry:n julkaisusta: Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2021. SUEK ry:n KAMU-lääkehausta voi tarkistaa, sisältääkö Suomessa myytävä lääkevalmiste kiellettyä lääkeainetta.
KAMU-lääkehakusovelluksen voit ladata tästä Android-laitteelle
KAMU-lääkehakusovelluksen voit ladata tästä IOS-laitteelle

Lisätietoa
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry
Suomen antidopingsäännöstö, (1.1.2021 alkaen)
SUEK ry:n ILMO-palvelu, Ilmoita urheilurikkomuksesta
Maailman antidopingtoimisto WADA – The World Anti-Doping Agency

Real Cookie Bannerin evästeilmoitus WordPressiin