Siirry suoraan sisältöön
Home » Parayleisurheilu » Kilpailutoiminnan esimerkkejä » Special Olympics (8 vuotiaista alkaen)

Special Olympics (8 vuotiaista alkaen)

Suomen joukkue Special Olympics-kesämaailmankisoissa Los Angelesissa vuonna 2015. Kuva: Lauri Jaakkola. Lähde: Paralympiakomitea

Special Olympics on kehitysvammaisten urheilujärjestö, joka järjestää ympärivuotista urheilu- ja liikuntatoimintaa sekä urheilukilpailuja lapsille ja aikuisille, joilla on kehitysvamma. Special Olympics -järjestön on perustanut presidentti John F. Kennedyn sisar Eunice Kennedy Shriver vuonna 1968. Special Olympics on tarkoitettu kaikille kehitysvammaisille henkilöille. Suomessa toimintaan voivat osallistua kehitysvammaisten lisäksi myös muut henkilöt, joilla on erityisen tuen tarve.

Kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma on Special Olympics World Games -maailmankisat, jotka järjestetään joka toinen vuosi vuorotellen kesä- ja talvikisoina. Seuraavat talvimaailmankisat Special Olympics World Winter Games järjestetään 22.–28. tammikuuta 2022 Kazanissa Venäjällä. Special Olympicsin World Games kesämaailmankisat pidetään vastaavasti Berliinissä 17-24.6.2023. Näiden Berliinin kesäkisojen esikisat järjestetään kesäkuussa 2022.

Special Olympics -lajitoimintaa on yhteensä yli 30:ssä lajissa. Suomessa Special Olympics -urheilijoita on yli 20 lajissa. Yksi kesäkisojen lajeista on yleisurheilu ja suomalaisia Special Olympisc -yleisurheilijoita on osallistunut kesämaailmankisoihin. Suomen Paralympiakomitea vastaa Special Olympics Finland:in toiminnasta, joka on osa kansainvälistä Special Olympics -järjestöä. Suuri osa Special Olympics -urheilijoista harjoittelee ja kilpailee oman lähialueensa urheiluseurassa. Harjoittelemalla säännöllisesti ja osallistumalla aktiivisesti kotimaan leiri- ja kilpailutoimintaan, on mahdollista päästä kilpailemaan kansainvälisiin Special Olympics -kilpailuihin.

Lisätietoa

Real Cookie Bannerin evästeilmoitus WordPressiin