Siirry suoraan sisältöön
Home » Parayleisurheilu

Parayleisurheilu

Tältä Turunseudun Kenttäurheilijat ry:n parayleisurheilun sivuilta löydät yleistä tietoa paraurheiluuun liittyvistä termeistä, kuten esim. paralympiaurheilu/paraurheilu/parayleisurheilu sekä parayleisurheilun lajeista ja suorituksessa käytettävistä apuvälineistä.
Parayleisurheilun alasivuilla on tietoa:
• seuramme parayleisurheiluryhmistä
• seuramme osallistumisesta Avoimet ovet -hankkeeseen
• parayleisurheilun säännöistä ja luokittelusta
lapsille/nuorille tietoa ja tukea paraurheiluun mukaan tulemisesta
• parayleisurheilun kilpailutoimintaesimerkkejä.

Mitä paralympiaurheilu/paraurheilu on?
Paralympiaurheilu ja paralympiaurheilija ovat sanoja, joita käytetään vain paralympialajien ja paralympialaisiin osallistuvien/osallistuneiden urheilijoiden kohdalla. Paraurheilu- ja paraurheilija-termit puolestaan ovat nykykielessä lähes synonyymejä vammaisurheilu- ja vammaisurheilijatermeille, mutta pääasiassa paraurheilua/paraurheilijaa käytetään vain paralympialajien urheilun ja urheilijoiden yhteydessä. Olemme kuitenkin paraurheilu-termin käytön osalta murrosvaiheessa, sillä se on valtaamassa alaa vammaisurheilu-termiltä (esim. pararatsastus/aiemmin vammaisratsastus ja parapöytätennis/aiemmin liikuntavammaisten pöytätennis).

Paraurheilussa urheilijat luokitellaan, jotta varmistutaan siitä, että urheilijoiden välisen kilpailun ratkaisee urheilulliset tekijät, kuten tekniset ja taktiset taidot, kunto, voima, kestävyys sekä keskittymiskyky, eikä urheilijoiden vamman vaikeusaste. Luokittelussa selvitetään, onko urheilijalla kyseiseen paralajiin soveltuva vamma, ja millainen toimintakyky urheilijalla on, mikä sitten määrää lajikohtaisen vammaluokan.
(Lähde: https://www.paralympia.fi/paralympiakomitea/medialle/terminologiaa)

Mitä on parayleisurheilu?
Parayleisurheilu on toimintarajoitteisten henkilöiden yleisurheilupohjaista harrastus- tai kilpailutoimintaa. Toimintarajoitteisella henkilöllä on vamma tai sairaus, joka rajoittaa pysyvästi kykyä liikkua, toimia, hahmottaa, suunnistautua, muistaa, ymmärtää tai kommunikoida. Erilaisia liikkumisen tai toimimisen esteitä on esimerkiksi liikuntavammaisilla, näkövammaisilla, kuulovammaisilla ja kehitysvammaisilla henkilöillä sekä henkilöillä, joilla on jokin pitkäaikaissairaus, tehty elinsiirto tai ovat dialyysihoidossa. Yleisurheilu sopii kaikille, myös toimintarajoitteisille henkilöille, ja osassa lajeja toimintarajoite huomioidaan esimerkiksi välinevalinnalla (esim. heitto tehdään heittotuolista tai heittovälineenä on keila) tai muilla ratkaisuilla (esim. näkövammaisen opasjuoksija).

Turunseudun Kenttäurheiljat ry toivottaa tervetulleiksi kaikki parayleisurheilijat ja parayleisurheilijoiksi aikovat mukaan toimintaansa. Aikaisempaa kokemusta yleisurheilun lajeista ei tarvitse olla. Tarjoamme eri parayleisurheilulajien ohjausta sekä valmennusta kaiken ikäisille Varsinais-Suomessa. Seurassamme voi harrastaa tai harjoitella kilpatasolla parayleisurheilua. Ota yhteyttä ja tule mukaan iloiseen ja avoimeen ryhmäämme!

Välinevuokraus
Autamme seuramme parayleisurheilijaa esimerkiksi pyörätuolikelauksen/ratakelauksen kelaustuolin tai heittolajeissa tarvittavan heittotuolin hankinnassa. Näitä välineitä voi muun muassa vuokrata Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAsta. Siirry SOLIAn varauskalenteriin

Välineet.fi–sivusto on toimintavälineitä sekä vammaisurheilun ja -liikunnan apuvälineitä vuokraavien tahojen yhteinen verkkopalvelu. Mukana verkkopalvelussa ovat tällä hetkellä mm. Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA, Malike-toiminta, Liikuntakeskus Pajulahti sekä Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Parayleisurheilulajit
Yleisurheilun lajit jaetaan rata- ja kenttälajeihin. Ratalajeissa ohjelmassa on 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000 m, maraton sekä pituus- ja korkeushyppy. Pyörätuoliurheilijoille on juoksumatkoja vastaavat kelausmatkat. Parayleisurheilun kenttälajeja ovat keihäänheitto, kiekonheitto ja kuulantyöntö. Näiden lisäksi voi olla vammaryhmäkohtaisia eroja, kuten esimerkiksi liikuntavammaisten keilanheitto ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa pallonheitto.

Lisätietoa:
Paralympiakomitea
Paralympiakomitean Yleisurheilu-sivu
Paraurheilun luokittelu pähkinänkuoressa, Suomen Paralympiakomitea. 2020.
Suomen Urheiluliitto SUL ry – yleisurheilunlajiliitto
Elinsiirron saaneen liikuntaopas
Suomen Kuurojen Urheiluliitto SKUL ry
Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC – International Paralympic Committee
Kansainvälinen Paralympiakomitean (yleisurheilun luokittelu)
Kansainvälinen Parayleisurheiluliitto  WPA – World Para Athletics
Kansainvälinen näkövammaisten urheilujärjestö IBSA – International Blind Sports Federation
Kansainvälinen Downin oireyhtymää edustava yleisurheiluliitto IAADS – International Athletics Association for Persons with Down Syndrome
Kansainvälisen kehitysvammaisten urheilujärjestö VIRTUS – World Intellectual Impairment Sport
Kansainvälinen Special Olympics -järjestö
Kansainvälinen elinsiirtourheilijoiden liitto WTGF – World Transplant Games Federation
Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA – World Athletics
Kansainvälinen cp-vammaisten urheilu- ja virkistysliitto CPISRA – Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association

Real Cookie Bannerin evästeilmoitus WordPressiin