Siirry suoraan sisältöön
Home » HSM maraton näkövammaisena

HSM maraton näkövammaisena

Seuramme näkövammainen urheilija, Janne Matero osallistui HSM Maratoniin ja nyt hän jakaa meille kokemuksensa kyseistä kisasta, josko tämä kokemus innostaisi myös muita näkövammaisia osallistumaan.

”Kävin viikkoa ennen kisaa tutustumassa kisareittiin kiertämällä kerran reilun kymmenen kilsan kierroksen ympäri. Tiesin reitin olevan hyvä, mutta huomasin tutustumiskierroksella, että reitti on kyllä erittäin tasainen ja hyvä näkövammaisjuoksuun. Maraton juostiin neljänä kierroksena, joten yksi kierron oli hieman yli kymmenen kilsaa. Lähtö ja maali sijaitsi Pukinmäen urheilukentällä, joten sieltä oli hyvä lähteä taipaleelle. Reitillä oli jonkin verran tietysti mutkia, mutta oli myös hyviä juostavia suoria. Tuuli puhalteli paikoin vastaan, mutta onneksi ei ihan pisimmällä suoralla ollut vastatuuli. Rotvallin yli ei reitillä tarvinut mennä kuin pari kertaa per kierros joten siinäkin suhteessa reitti oli varsin oivallinen. Kierroksella oli muutaman kilometrin sorapätkä, joka hieman aina hidastaa menoa asvalttiin verrattuna, mutta koloja sorapätkällä ei ollut. Voin kyllä suositella reitti näkövammaisille ja nopeaa reittiä etsiville. Mielestäni ainakin pääkaupunkiseudun maraton reiteistä tämä on nopein ja näkövammaisille parhaiten soveltuva. Kiitokset HSM järjestäjille hyvin järjestetyistä kisoista ja erityiskiitos Juhani Meskaselle, joka lähti ennakkoon tutustuttamaan minua reitille.

Itse kisa lähti hyvin käyntiin. Alkuun meinattiin lähteä ihan kärkeen, mutta pakko oli hieman hiljentää tahtia ja päästää muutama juoksija ohi. Tavoitevauhti oli ekalle kympille 4.20-4.25 kilsavauhdit sykettä seuraillen. Eka väliaika 10,6 kilsan kohdalla oli 45,41 ja keskivauhti 4,18. Hieman siis nopeammin kuin oli suunnitellut. Juoksu kulki hyvin. Puolimaratonin väliaika oli 1,30,38 ja keskivauhti oli 4,17, joten vieläkin mentiin hyvää vauhtia. Juoksu kulki vielä hyvin, mutta ei enää niin rennosti. Kolmas kierros tuli täyteen a matkaa oli menty 31,5 kilsaa. Väliaika oli 2,15,58. Keskivauhti koko alkumatkalla oli 4,18 eli vielä oikein hyvää. Viimeinen eli neljäs kierros alkoi ja vauhdin pito ei ollut enää helppoa. Kilometrivauhdit tippuivat viimeisellä kerroksella 10-15 sekuntia per kilometri, joten maratonin loppuajaksi tuli 3,04,18. Keskivauhti tippui hieman päälle 4,21. Olin oman sarjani M40 Maratonilla sijalla kolme ja pienen pytyn muistoksi. Kokonaisuudessa olin maratonilla sijalla 5, joten hyvä sijoitus sekin. Osallistujia taisi maratonilla olla hieman yli 80. Ennätys parani kuitenkin yli viidellä minuutilla, joten ihan tyytyväinen saa olla suoritukseen. Oppaana minulla toimi kovakuntoinen ultra polkujuoksija Juuso Simpanen. Olen myös tänä vuonna treenannut Juuson Jalanjälki juoksuvalmennuksessa. Iso kiitos Juusolle opastuksesta ja valmennuksesta.”

Real Cookie Bannerin evästeilmoitus WordPressiin